AÇIKLAMA:
Alanlar sırasıyla doldurulmalıdır. Sıralı bir şekilde doldurulmaması durumunda hata alınması muhtemeldir.
(1) Sektörler sekmesinde yer alan sektörlerden biri seçilecektir.
(2) KOBİ Yönetmeliği kriterleri çerçevesinde mikro, küçük, orta, büyük biri seçilecektir.
a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
c) Orta büyüklükteki işletme: Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
(3) Firmanın, ticaret siciline tescil yılına göre yaşı yazılacaktır.
(4) İstihdam: SGK'ya kayıtlı personel sayısı yazılacaktır.
(5) Firmanın ilk hizmet ihracatı tarihinden itibaren geçen süre yukarı yuvarlanarak tam sayılar yazılacaktır.
(6) Firmanın mali tablolarındaki toplam brüt satışlar dolar cinsinden yazılacaktır. Yurt dışı satışlar için ise 601 kodlu brüt satışlar dolar cinsinden yazılacaktır. (Geçici verilerin bulunması halinde geçici veri kullanılacaktır.)
(7) Kişi Sayısı: Sadece Sağlık Hizmetleri, Spor Turizmi Hizmetleri, Eğitim Hizmetleri ve Konaklama hizmetleri sektörleri için doldurulacaktır. Eğitim sektöründe uluslararası öğrenci kontenjanında eğitim gören ve katkı payı ödeyen öğrenci sayısını ifade etmektedir. Sağlık hizmetlerinde uluslararası -yurt dışı yerleşik- hasta sayısını ifade etmektedir. Spor turizminde hizmet verilen yurt dışı yerleşik kişi sayısını ifade etmektedir. Konaklama hizmetleri sektöründe, hizmet verilen yurt dışı yerleşik kişi sayısını ifade eder.
(8) Araç tescil belgesinde yetki belgesi sahibi adına kayıtlı yük ya da yolcu taşıyan aracı ifade eder.
(9) Yetki belgesi sahibinin mülkiyetinde olmayan ancak kendi unvan ve sorumluluğu altında çalıştıracağı başkasına ait taşıtları ifade eder.
(10) Firmanın yük ve/veya yolcu taşımacılığında kullandığı vasıtaya ilişkin yıl içinde kullanılan litre veya ton bazındaki toplam yakıt miktarını ifade eder.
(11) Firmanın özmal veya sözleşmeli araçlarının yıl içinde yurt dışına yaptığı sefer sayısı toplamını ifade eder.
(12) Yurt dışında organize veya koordine edilen etkinlik/fuar sayısını ifade eder.
(13) Yurt içinde düzenlenen yabancı katılımlı etkinlik/fuar sayısını ifade eder.
Yerleşiklik: Yurtdışında ikamet eden TC vatandaşları veya yabancı uyrukluların ikamet ettikleri ülke.
Bu kapsamda:
Turizm ve konaklama sektörü için:
- İhracat Yapılan Ülke Sayısı kısmına; Otelcilik hizmetinden faydalanan yabancı ziyaretçilerin ve yurt dışında yerleşik T.C. vatandaşlarının ikamet ettikleri ülkelerin sayısı.
- Hizmet İhracatı kısmına: Otelden aldıkları hizmet karşılığı için yapmış olduğu harcama / ödediği toplam tutar (tahakkuk eden) yazılacaktır. (Ciro yazılmayacaktır.)
Sağlık Hizmetleri ve Spor Turizmi Hizmetleri için:
- İhracat Yapılan Ülke Sayısı kısmına; Sağlık veya spor hizmetinden faydalanan yabancı ziyaretçilerin ve yurt dışında yerleşik T.C. vatandaşlarının ikamet ettikleri ülkelerin sayısı.
- Hizmet İhracatı kısmına: Bunlara kesilen toplam fatura tutarı (tahakkuk eden).
Eğitim Hizmetleri:
- İhracat Yapılan Ülke Sayısı kısmına: Üniversitelerde uluslararası öğrenci kontenjanında öğrenim gören ve katkı payı ödeyen öğrencilerin geldikleri ülkelerin sayısı (Kapsam: Öğrenci statüsü aktif öğrenci olanlarla katkı payı ödemeye devam eden pasif öğrencilerdir.)
- Hizmet İhracatı kısmına: Üniversitelerde uluslararası öğrenci kontenjanında öğrenim görenlerin eğitim aldıkları programlar (lisans, yüksek lisans, doktora vs.) için ödediği katkı payı ya da öğrenim ücreti.
Fuarcılık Sektörü için:
- İhracat Yapılan Ülke Sayısı kısmına: Fuarcılık hizmetinden faydalanan sektörel nitelikli uluslararası yurt içi fuarlar ve yurt dışı etkinlik organizasyonlarına (milli katılım hariç) uluslararası düzeyde katılım sağlayan firmalar ile ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin ve yurt dışında yerleşik T.C. vatandaşlarının ikamet ettikleri ülkelerin sayısı.
- Hizmet İhracatı kısmına: Bunlara kesilen toplam fatura tutarı (tahakkuk eden).
Diğer sektörler için:
- İhracat Yapılan Ülke Sayısı; ihracat yapılan ülke sayısı.
- Hizmet İhracatı: 1 no'lu KDV beyannamesinde aşağıda yer alan:
- 302 Hizmet ihracatı
- 304 Yabancılara ve yurtdışında yerleşik TC vatandaşlarına sunulan Deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının teslimi ile inşa, tadil, bakım ve onarım hizmetleri
- 305 Yabancılara ve yurtdışında yerleşik TC vatandaşlarına sunulan Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler
- 311 Uluslararası taşımacılık:
- Türkiye'den yurt dışına yapılan fiili taşıma ve transit taşıma hizmetleri,
- Yabancılara (Türkiye'de yerleşik olmayan gerçek veya tüzel kişiler) verilen taşıma işleri organizatörlüğü (forwarder) hizmetleri.
- 312 Diplomatik organ ve misyonlara yapılan teslim ve hizmetler
- 313 Uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetler
NOT: Tabloda yer alan tüm tutarların ABD Doları karşılığı belirtilecek olup, ihtiyaç duyulması halinde söz konusu karşılığın belirlenmesinde TCMB tarafından yayınlanan yıllık ortalama döviz kurları dikkate alınacaktır.